Simboluri importante in ziua nuntii

Exista o multime de superstitii si traditii legate de ziua nuntii, si asta pentru ca este considerata poate cel mai important eveniment din viata omului. Nici o zi din viata unui om nu este mai discutata, mai asteptata sau mai „pregatita” decat ziua in care te vei casatori.

OREZUL- simbol al prosperitatii

Orezul este prezent la nunti inca din cele mai vechi timpuri si in cele mai vechi societati. Este considerat un simbol al prosperitatii si al reproducerii. Fiecare societate i-a dat, de-a lungul timpului, diferite intelesuri si semnificatii. In unele, mireasa tinea la ea orezul, iar in alte societati, acesta era mancat de catre miri.

Cea mai cunoscuta practica care include orezul este aceea de a-l arunca peste miri la iesirea lor din Biserica, ca o „jertfa” a spiritelor rele, pentru a le indeparta din casnicia mirilor, de-acum incolo, pentru ca uniunea lor sa fie sub pavaza norcului.

VOALUL- protectie impotriva duhurilor rele

Nu putine sunt miresele care poarta voal in ziua nuntii. Moda miresei de astazi are nenumarate oferte si in materie de voaluri, unele din cele mai interesante si atractive. Trebuie sa stim insa ca voalul avea un sens foarte bine identificat in vechile societati. Atunci, parintii aranjau nuntile, iar mirii nu se vedeau pana in ziua nuntii. Cu alte cuvinte, mirele nu putea sa isi vada mireasa decat in ziua nuntii, in fata altarului, cand ii ridica voalul de pe fata.

Voalul miresei simbolizeaza si protectia impotriva spiritelor rele si a ochilor rai in care anticii, mai ales, credeau. Astfel, mireasa se acopera cu acest voal, pentru ca spiritele rele sa nu o atace, geloase fiind pe fericirea ei. Astazi, in cele mai multe cazuri, voalul alb al miresei nu mai reprezinta decat un accesoriu vestimentar.

FLORILE

Florile simbolizeaza, nu numai la nunta, ci peste tot si etern, frumusetea, eleganta, gingasia. De aceea ele sunt prezente din plin la nunta, in buchetul miresei, in aranjamente si decoratii, sau in mainile miresei la iesirea din biserica.

Putine cupluri sau viitori miri stiu ce simbolizeaza fiecare floare in parte. De exemplu magnolia simbolizeaza, in „Limbajul florilor”, creat in epoca victoriana, dragostea de natura, calele – frumusetea magnifica.

Acestea din urma sunt ideale pentru buchete si aranjamente, mai ales in anotimpul cald, primavara sau vara. Tot in „Limbajul florilor”, crizantemele simbolizeaza abundenta si adevarul si sunt practice tot pentru buchete si aranjamente.

Daca tot suntem la capitolul „flori”, nu putem sa sarim etapa cu „aruncatul buchetului”. Poate ca nici nu exista doamna sau domnisoara care sa nu stie ca acest gest face parte dintr-o „competitie” din cadrul petrecerii de nunta intre fetele singure sau nemaritate de la nunta, pentru a deveni urmatoarea mireasa.

Exista insa si un alt obicei practicat de unele mirese. Pentru a evita cea mai mica frustrare sau suparare, in urma gestului de a arunca buchetul, mireasa imparte din buchetul ei cate o floare fiecarei domnisoare nemaritate.